Tragere la sorti Liga Campionilor 2007





Nicu Ilie

Boluri diferite si destine diferite pentru cele doua echipe romanesti care vor participa, in premiera, in preliminariile Ligii Campionilor. Steaua va intra in competitie din turul 2 dar, desi are de jucat doua meciuri in plus, va avea adversari mai accesibili, fiind cap de serie in ambele manse.
Procedura este urmatoarea: tragerea la sorti pentru turul 3 preliminar se face pe data de 3 august, dupa primul meci din turul 2 preliminar. Echipele desemnate cap de serie pot astfel sa fie calificate direct in turul 3 (precum Dinamo) sau angrenate in dubla eliminatorie din turul 2 (precum Steaua). Daca echipa desemnata cap de serie participa in turul 2 preliminar si daca ea este eliminata, echipa care a eliminat-o devine cap de serie, dar numai pentru turul 3. Astfel Dinamo poate intalni fie una dintre marile echipe ale Europei, fie adversara sa din turul precedent, in cazul in care aceasta reuseste surpriza si se califica. Situatia este identica si pentru turul precedent.
Steaua norocoasa
Pe 29 iunie Steaua isi va cunoaste adversara contra careia va debuta. Este, in aceasta runda preliminara, echipa cu cel mai mare coeficient UEFA (55) si poate infrunta adversari cu 0 coeficient sau chiar echipe debutante in Europa, precum campioana Andorei, numita pompos Rangers FC. Cei mai puternici adversari pe care ii poate intalni in aceasta runda sunt: Beitar Ierusalim, Zaglebie Lubin (Polonia), Elfsborg din Suedia si FC Sarajevo din Bosnia. Lista celor mai slabi adversari include campioanele din toate tarile mai slabe decat Cipru. Partidele se vor disputa pe 31 iulie/1 august (tur) si 7/8 august (retur). Intre cele doua runde, pe 3 august, Steaua va afla deja adversarul pentru runda urmatoare in care, de asemenea, este cap de serie.
Misiune dificila

Dinamo are o misiune dificila in a ataca grupele Ligii fara a fi cap de serie. In sezonul trecut doar doua echipe au reusit: Spartak Moscova si FC Copenhaga.

Ursitoare pentru runda a treia
In turul 3 Dinamo nu poate intalni echipele pe care le poate intalni Steaua si invers. Vicecampioana isi va alege astfel adversarul dintr-o lista care include nume ca Sparta Praga, Fenerbahce, AEK Atena, Rosenborg (ar fi o revansa mult asteptata), Spartak Moscova, Steaua Rosie Belgrad, FC Copenhaga, Dinamo Zagreb, Genk (Belgia), Debrecen, Toulouse, Salzburg, Apoel Nicosia sau a doua participanta din Cehia.
Dinamo poate avea ca adversari: Liverpool; Arsenal; Sevilla sau Valencia; Benfica (posibila revansa pentru campioana); castigatoarea play-off-ului din Olanda (Ajax, Heerenven, Twente sau Alkmaar); Werder Bremen; Celtic Glasgow; Lazio Roma; Besiktas; Anderlecht. Toate aceste echipe sunt calificate direct in turul trei. Nuci mai usor de spart par a fi echipele care, desi vor fi cap de serie, vor juca si in turul precedent. Lista acestora cuprinde: Dinamo Kiev si Sahtior Donetk (Ucraina), Glasgow Rangers si Levski Sofia.
Astfel, pentru Dinamo ghinionul ar avea nume englezesc sau spaniol, in timp ce norocul i-ar putea aduce in cale reprezentanta Bulgariei. Pentru Steaua cea mai convenabila tragere la sorti ar fi echipa din Nicosia in timp ce adversarul cel mai de temut ar fi campioana Cehiei. Meciurile se vor juca pe 14/15 august (tur) si 28/29 august (retur).
Echipele eliminate in acest tur preliminar sunt automat calificate pentru cupa UEFA unde vor avea o singura dubla intalnire, din postura de capi de serie, pentru accesul in grupele cupei secunde.
A cincea incercare
Dinamo a avut patru tentative nereusite de a ajunge in Liga Campionilor. Ea a fost eliminata in sezoanele precedente de Marseille (1992), Polonia Varsovia (2000), FC Bruge (2002) si Manchester United (2004).

Articolul va fi publicat in Actualitatea sportiva nr. 15

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Istoria fotbalului - FC Vaslui - Palmares international