De unde vin banii în fotbalul european


video - Cum fac bani cluburile de fotbal? / EN

În funcţie de veniturile medii generate de ligi, UEFA le împarte în cinci categorii: TOP (peste 50 mil. E), MARI (5-50 mil. E), MEDII (1,25-5 mil. E), MICI (350.000-1,25 mil. E) şi MICRO (sub 350.000 E). România e plasată, de la an la an, în categoria a doua sau în a treia.

Explicaţia apare în studiu: "Cluburile din România au performat în competiţiile UEFA, aşa încît era aşteptată creşterea nivelului financiar". Este vorba despre prima ediţie a cupelor europene în care am avut două formaţii în Champions League (CFR Cluj, Steaua), plus cinci participante în UEFA (Rapid, Dinamo, Urziceni, Timişoara şi Vaslui, ultima venită din Intertoto).

Pe de altă parte, studiul face referire şi la forţa financiară a cluburilor, după aceleaşi criterii ca mai sus. Aici, dintre ligile apreciate drept MARI, România şi Ucraina sunt singurele care au în componenţă echipe MICRO, adică cele cu bugete asumate de sub 350.000 euro.

14 ligi din Europa se mai află în aceeaşi categorie cu România: între ele Olanda, Rusia şi Turcia

Provenienţa veniturilor în categoria ligilor MARI


Domeniu Procent
Drepturi TV 11,3%
Sponsori/publicitate 32,5%
Bilete 27,6%
Comercial/bonusuri 51,6%

11,5 miliarde de euro au fost veniturile pe 2008 ale celor 733 de cluburi de primă ligă din Europa, suma neincluzînd şi tranzacţiile din transferuri

69% din venituri doar la "Top five"!


Campionatele incluse în "Top five" (Anglia, Germania, Italia, Spania, Franţa) totalizează 98 de echipe, care au generat împreună venituri de 7,9 miliarde euro din drepturi TV, sponsori/publicitate, bilete, comercial. Adică circa 69% din totalul la nivel european! Îşi împart circa 3,6 miliarde de euro numai din drepturi TV!

Profit minim la transferuri


Transferurile constituie un sector aparte în analiza UEFA. Iar aici România înregistrează cifre minime la capitolul profitului înregistrat din tranzacţiile de jucători: doar 6% din profiturile totale ale ligii. Adică vindem fie puţin, fie ieftin. Ori ambele! Ne batem cu Scoţia şi Belarus, tot 6%. În schimb, mari exportatoare de jucători, Croaţia (53%), Bulgaria (40%) şi Cehia (29%) deţin supremaţia la acest indicator. La polul opus, "aspiratoarele" de vedete, cu indici sub zero: Anglia/Spania - 10%, Italia -5% şi Germania -2%.

45 de milioane de euro e valoarea contabilă a tuturor jucătorilor din liga I, potrivit studiului UEFA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Istoria fotbalului - FC Vaslui - Palmares international