Locul 2 in pole position - sansele europene ale echipelor romanesti

Nicu Ilie


Pe locul 10 in Europa, Romania trimite anul acesta 6 echipe in preliminariile cupelor europene, cate doua in Liga Campionilor, UEFA si Intertoto. Sperantele sunt mari pentru echipele din fruntea clasamentului, intrucat si finalistele cupei Intertoto (unde CFR Cluj a facut o figura frumoasa acum doi ani) se califica in preliminariile cupei UEFA. Insa va trebui sa asteptam luna septembrie pentru a afla daca vom fi, a) - in premiera, cu doua echipe in grupele Ligii Campionilor; b) - in premiera, cu sase echipe in UEFA (2 din calificari, 2 invinse in turul 3 preliminar la Ligii si 2 din Intertoto - asta ar fi matematica); sau c) - in premiera, fara nici o echipa in toamna europeana. Alte combinatii sunt si ele posibile.


Dinamo este echipa cu cele mai bune perspective pentru a-si continua toamna in Europene pentru ca, in cazul in care ar fi invinsa in meciul pentru Liga, ar retrograda in primul tur al Cupei UEFA, unde are un coeficient destul de bun pentru a spera sa fie printre capii de serie. Ar urma calificarea in grupe. Totusi diferenta dintre Champions League si a doua cupa continentala este uriasa, nu doar ca prestigiu, ci si ca bani. In Liga Campionilor participarea ii aduce direct circa 5 milioane de dolari, la care se mai adauga drepturile de televizare si incasarile din vânzari de bilete. Suma totala difera si in functie de calitatea adversarilor din grupa, dar e incomparabil mai substantiala decât in cazul unei participari in UEFA, unde primele de victorie sunt de zece ori mai mici, televizarea locala, nu continentala, iar adversarii mai putin populari. Asadar - calcule financiare pentru Dinamo a carui grija pare a fi aceea de a maximiza profitul unui sezon extrem de bun.


CFR Cluj isi joaca sansa pentru a accede in preliminariile Ligii de pe pozitia a doua. Cu un punct in fata Stelei, dar si cu un meci in deplasare la Dinamo, Clujul pare defavorizat de programul ultimelor etape. Daca va reusi totusi performanta de a nu scapa umbra campioanei, CFR va juca in turul 2 preliminar in Champions League, unde va avea drept coeficient in tragerea la sorti o treime din coeficientul general al României, care este 31,437. CFR nu beneficiaza de o statistica proprie intrucât nu are experienta europeana, iar punctele adunate in Cupa Intertoto nu intra in contabilitatea UEFA. Pornind cu un indice destul de redus, Clujul are totusi mari sanse de a fi cap de serie in turul 2, evitând astfel cluburi ca Dinamo Zagreb, Glasgow Rangers sau Rosenborg. Din lista posibililor adversari fac parte campioanele din Moldova, Georgia, Macedonia, Irlanda si }arile Baltice. In turul urmator insa nu mai are nici o sansa de a evita marile cluburi, pe lista scurta intrând Arsenal, Celtic, Benfica si Spartak Moscova. Un eventual esec in aceasta runda ar califica totusi echipa ardeleana pentru prima mansa a cupei UEFA, cu speranta accesului in grupe. Daca insa ultimele etape ii vor indeparta pe clujeni de pozitia secunda pe care o detin in prezent, ei pot spera la locul 3, care le-ar da posibilitatea sa participe in cupa UEFA, unde ar intra in runda a doua de calificari si ar putea intâlni echipe din Bulgaria, Turcia, Israel sau Cipru, tragerea la sorti fiind facuta pe criteriul coeficientului UEFA dar dupa ce echipele vor fi impartite in trei divizii geografice: sud-mediteraneeana, centrala-si-de-est si nordica.


Steaua este singura dintre echipele românesti care a jucat in Liga Campionilor, având doua prezente, si vrea cu orice pret sa ajunga acolo si a treia oara. Victoria in meciul direct cu CFR a motivat-o si ultimele etape au adus un parcurs in care a realizat maximum de puncte, parând capabila sa remonteze si acest ultim punct pe care Clujul il are in fata. Pentru sezonul viitor, Gigi Becali a anuntat ca va aduce inca 20 de jucatori la echipa, fiind preferati aproape exclusiv românii, din campionatul intern sau repatriati. Accesul Stelei in preliminariile Ligii Campionilor, in runda a doua preliminara, ar transforma-o insa in cap de serie pentru rundele 2 si 3, datorita rezultatelor foarte bune din ultimii trei ani in care a prins primaveri europene. Cu un coeficient de 55,255 Steaua trece peste multe alte echipe cu nume si pare favorita pentru a-si alege adversari din Irlanda, Lituania sau Finlanda in ambele tururi. Cele mai nefericite trageri la sorti i-ar putea aduce in fata, in turul 3, Austria Salzburg sau campioanele din Bulgaria, Polonia sau Ungaria. Daca va termina insa pe pozitia 3 isi va juca sansa in Cupa UEFA, pornind cap de serie in tururile 2 si 3 preliminare, cu adversari din zona mediteraneeana, inclusiv Malta, dar si Franta. Punctele pe care le are in fata Rapidului ii dau mari motive sa creada in una din aceste doua variante dar o eventuala retrogradare pe locul 4 i-ar lasa doar sansa cupei Intertoto, pentru care nu s-a inscris.


Rapid joaca la trei capete, având, cel putin matematic, sansa de a prinde locul 2, caz in care s-ar califica in turul 2 preliminar al Ligii Campionilor si ar avea o tragere la sorti destul de asemanatoare cu a Stelei. O sansa mai mare poate avea insa pentru recuperarea locului 3, care i-ar asigura prezenta in cupa UEFA in turul 2 preliminar, iarasi cu o situatie asemanatoare cu a Stelei. Rapid mai are insa si sansa Cupei României, a carei finalista este alaturi de Poli Timisoara. Câstigând acest trofeu, s-ar califica direct pentru primul tur din Cupa UEFA si ar fi cap de serie la tragerea la sorti.


De pe locul 5, dar cu 10 puncte in spatele locului 3, Poli Timisoara mai are doar posibilitatea de a câstiga in fata Rapidului Cupa României si de a se califica in dauna acestuia in primul tur al cupei UEFA. Neavând insa experienta europeana, echipa din Timisoara va beneficia doar de un coeficient de 13.255 puncte, care reprezinta 33% din cel al României. Ea nu va avea norocul de a fi cap de serie si va intâlni echipe mult mai bine cotate, inclusiv dintre cele care sunt eliminate in turul 3 preliminar al Champions League. Totusi Timisoara nu mizeaza numai pe Cupa României si vrea cu orice pret sa joace cu echipe din strainatate astfel incât s-a inscris, alaturi de Gloria Bistrita, Otelul, FC Vaslui si Farul, pentru cupa Intertoto. Daca va participa la aceasta competitie, Poli va intâlni invingatoarea dintre reprezentantele Bosniei-Hertegovina si Andorrei si, ulterior, invingatoarea dintre reprezentantele Turciei, Croatiei si Albaniei. Victoriile in aceste meciuri i-ar aduce calificarea in turul 2 preliminar al Cupei UEFA.


România este singura tara care va avea in acest sezon doua reprezentante in cupa Intertoto, acest lucru datorându-se refuzului Scotiei de a participa la competitia din vacanta. Rezultatul este ca Gloria Bistrita este favorizata de pozitia in clasament pentru a participa. Pentru Vaslui sau Otelul, sansa ar fi ca ocupanta locului 4 sa fie una dintre echipele Rapid, Steaua sau CFR, care nu sunt interesate, iar Timisoara sa câstige Cupa României. Cea de a doua echipa românesca participanta in Intertoto va juca din primul tur, intâlnind reprezentanta Muntenegrului si fiind pe un culoar care o opune reprezentantei Israelului si, ulterior, pentru a „prinde“ UEFA, reprezentantei Spaniei.



Publicat in Actualitatea sportiva nr 11


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Istoria fotbalului - FC Vaslui - Palmares international