Corigenti la Liga Campionilor



Calificarea lui Dinamo în grupe se va decide în august





Nicu Ilie



Invingatoare fara drept de apel in campionat, Dinamo nu poate sa se bucure de promisiunea existenta la inceputul sezonului ca echipa castigatoare se va califica direct in grupele Ligii Campionilor. Exista o conditie, aceea ca echipa care castiga acest sezon de Champions League sa se califice direct, din campionatul propriu, pentru grupele din sezonul viitor, ceea ce nu s-a intamplat. Cele doua finaliste, AC Milan si Liverpool, nu mai au sanse pentru unul din primele doua locuri si, in consecinta, castigatoarea trofeului va ocupa la startul sezonului viitor locul promis lui Dinamo.


Campiona Romaniei va fi nevoita sa joace un tur preliminar, unde sunt mici sanse sa fie cap de serie si sa evite marile echipe europene care joaca, de asemenea, in preliminarii. Asa se face ca, in timp ce examenul a fost picat de Chelsea si de Manchester, Dinamo va fi cea care va da corigenta in calificarile din luna august.


Â


Sansele lui Dinamo


Â


Echipa din Stefan cel Mare a participat in ultimii 5 ani in cupele europene dar, cu exceptia anului trecut, nu a reusit calificarea in primavara si, in consecinta, are un indice de doar 34.255, ceea ce nu o plaseaza in tabara favoritilor in tragerea la sorti. Totusi, sperantele ramase lui Dinamo se leaga tocmai de posibilitatea de a intalni un adversar accesibil in turul preliminar. Astfel, din lista potentialilor adversari fac parte echipe ca AC Milan, Arsenal, Liverpool, Benfica, Valecia, Ajax si Werder Bremen, dar si Lens, Sahtior, Anderlecht si Levski Sofia, echipe mai usor de negociat. De asemenea, Dinamo mai are sanse teoretice si ca unele campionate sa trimita in Liga echipe mai slab cotate decat Dinamo, dar si ca unii favoriti care joaca din turul 2 preliminar sa fie eliminati si echipa bucuresteana sa intalneasca invingatorii lor, echipe totusi mai slab cotate. Tragerea la sorti pentru turul 3 se face pe 3 august, atunci cand se va fi jucat doar primul meci din runda a doua. Este, asadar, prematur pentru Dinamo sa isi faca strategia pentru ca, atata timp cat nu se stie nici macar daca va fi sau nu cap de serie, ea poate calcula ca adversar orice echipa deja calificata pentru preliminarii, de la Sheriff Tiraspol si Derry City la Steaua Rosie si FC Porto.


Â


Transferuri blocate


Â

Oficialii dinamovisti au anuntat ca, data fiind starea de incertitudine, vor bloca politica de transferuri a clubului pana la tragerea la sorti. "Daca Dinamo s-ar fi calificat direct in grupe, a spus Cristi Borcea, ar fi plecat Niculescu si Pulhac. Asa nu pleaca nimeni". El a mai mentionat ca la club au venit oferte concrete pentru cei doi si pentru Radu Stefan, dar exista interes si pentru Moti si Cristea. Au fost vehiculate zvonuri de 3-5 milioane de dolari oferte de la cluburi din strainatate pentru unii dintre acesti jucatori, dar Dinamo trebuie acum sa aduca, nu sa vanda, jucatori pentru a se intari in vederea meciului preliminar. Dar si la acest capitol planurile lui Borcea sunt date peste cap. Conducerea dinamovista declansase demersuri pentru repatrierea lui Marius Niculae, Bratu sau Stoican iar alte intentii anuntate se legau de intoarcerea la club a jucatorilor de la Rapid: Zicu si Ganea. Tot din partea conducerii dinamoviste aparuse ideea unor transferuri de jucatori straini cu experienta din campionatul belgian si olandez. Aceste planuri se bazau insa pe cele minim 5 milioane de euro pe care clubul le-ar fi incasat cu siguranta din participarea in grupe si din care intentiona sa cheltuiasca anticipat pentru intarirea lotului. Acesti bani devenind incerti, Dinamo se pare ca va ataca noul sezon european cu jucatori ca Ropotan si Liviu Ganea, sperante care au confirmat in acest sezon dar care, accidental, mai sunt trimisi sa joace si in meciurile importante ale lui Dinamo II, in liga a treia.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Istoria fotbalului - FC Vaslui - Palmares international